Semi-automatisch inpotten en transporteren

Bij het inpotten, planten en verplaatsen van de jonge planten komt traditioneel heel wat zware en repetitieve handenarbeid te pas. Waar mogelijk helpt mechanisatie en automatisatie onze medewerkers een handje.

Het doseren van potgrond, het vullen van de potten en afdekken tegen onkruid gebeurt automatisch. Daarna vertrekken de potten via een 200 meter lange transportband naar hun standplaats in de serre of op het containerveld.

Bij het enten van fruitbomen worden de planten voorzien van een unieke elektronische tag, om de verschillende vari√ęteiten op de teeltvelden na meerdere groeiseizoenen eenvoudig te kunnen lokaliseren.

Onze jonge bomen worden aangeplant met behulp van GPS gestuurde machines, waardoor achteraf het onderhoud van de percelen minder lastige handenarbeid vergt.

Etikettering en labelling van de planten in het plantencentrum gebeurt via een systeem met barcodes zodat onze medewerkers alle planten gemakkelijk kunnen identificeren.

Overwinteren
Om te voorkomen dat de wortels van jonge planten in containers zouden bevriezen, worden deze in de winter in de nieuwe serre ondergebracht. Dit gebeurt half- automatisch door middel van een verplaatsbare, 200 meter lange transportband.

De serre heeft een oppervlakte van 1382 m2 en is voorzien van een beregeningsinstallatie en nokluchting waarmee de temperatuur automatisch geregeld wordt.
De serre wordt niet verwarmd, omdat ze enkel dient om de ergste vorst buiten te houden. Zodoende gewennen de containerplanten wel aan de winterkoude, zonder het wortelgestel te beschadigen door strenge vorst.