Met een voedselbos of eetbare tuin zorg je goed voor jezelf

Best maak je een onderscheid tussen een voedselbos en en een voedseltuin (of eetbare tuin).

Een voedselbos is een grootschalig, duurzaam agrarisch systeem dat zich richt op de productie van voedsel en hout en tegelijkertijd het milieu beschermt en verbetert. Het is een samenstelling van bomen, struiken, groenten, fruitbomen en dieren die samenwerken in een natuurlijke en symbiotische omgeving. Voedselbossen creëren een rijke biodiversiteit, verbeteren de bodemkwaliteit en beschermen tegen erosie. Het produceert ook gezonde en diverse voedingsmiddelen voor de plaatselijke bevolking, zonder het gebruik van schadelijke chemische middelen.

Een voedseltuin daarentegen is een persoonlijke tuin waarin  fruitbomen, bessen, kruiden en andere planten groeien, die kunnen worden gegeten en gebruikt in de keuken.
Een voedseltuin maken en onderhouden vergt wel wat kennis en ervaring, we adviseren daarom om bescheiden te beginnen en stelselmatig uit te breiden aan de hand van opgedane ervaring.

Wil je producten uit uw eigen tuin op tafel? Met een beetje creativiteit maak je een mooie tuin waar (bijna) alles eetbaar is. Enkele appel- en perenbomen, zelfs abrikoos of nectarines. Struiken met heerlijke bessen, een noten- of amandelboom. Een haag met stekelbes of hazelaar. Combineer dit met een kruidentuin met thijm, laurier, marjolein, mierikswortel, …