Perstekst

Plantencentrum Houtmeyers,
Nieuwe Baan 5, 2430 Eindhout-Laakdal. Vlakbij de E314, afrit 24 Geel-Oost.

Geschiedenis
Frans Houtmeyers begon in 1928 met de kweek en verkoop van fruitbomen. Later kwamen er rozen en haagplanten bij. Na de Tweede Wereldoorlog bouwde zijn zoon Louis het bedrijf uit met sierbomen, heesters en vaste planten. Het bedrijf groeide gestaag uit tot een echt plantencentrum, met een groot aanbod van fruit- en sierbomen, heesters, haagplanten, rozen, grassen en vaste planten. Sinds 2015 leiden Wim Houtmeyers en zijn zus Marleen het bedrijf. Ze moderniseren het plantencentrum constant. Moet ook wel met bijna 5.000 plantensoorten. Vandaag beslaat de kwekerij in Laakdal meer dan 60 hectare volle grond en 10 hectare teelt in potten.

Doelstelling
De laatste trends volgen en nieuwe ideeën lanceren vinden wij vanzelfsprekend. Het allerbelangrijkste is natuurlijk altijd kwalitatief goede planten aanbieden tegen eerlijke prijzen.
Het familiebedrijf Houtmeyers teelt krachtige planten met een robuust natuurlijk afweersysteem tegen ziekten en insecten. Onze focus ligt op het bevorderen van biologische bestrijding. Met hagen rond de kweekvelden creëren we een goede biotoop. Vogels in talloze nestkastjes strijden op natuurlijke wijze mee tegen schadelijke insecten. Wij zijn dan ook trotse houders van het MPS A+ certificaat.

Containerteelt
Als één van de pioniers in Vlaanderen heeft ons bedrijf succesvol de containerteelt geïntroduceerd. Containerteelt is teelt in potten en dat maakt zelfbediening bij ons mogelijk. Kweek in potten verlengt de plantperiode en omdat de wortels niet beschadigd worden groeien de gewassen na een verplanting gemakkelijk voort.

Plantencentrum
Ons plantencentrum in openlucht is een zelfbedieningszaak. Onze deskundige medewerkers staan klaar om je te helpen bij het zoeken naar de juiste planten. Het hele terrein, zo groot als 10 voetbalvelden, is duidelijk ingedeeld. Er staan wegwijzers om het je gemakkelijk te maken. Bij elke plantensoort en variëteit staat interessante uitleg. Op verschillende plekken kom je informatiezuilen tegen met gedetailleerde uitleg over de planten.

Kennis en service
Ons dienstenaanbod is uitgebreid met een aanplantservice. Met vakmensen en de juiste tuinbouwmachines richten we ons op de aanleg en renovatie van tuinen van om het even welke grootte. Onze specialiteit is het uitzetten en vakkundig schikken van borders, waarbij zowel particulieren als professionals profiteren van onze plantenkennis. Of het nu gaat om het realiseren van uw droomtuin op basis van ons advies en knowhow, of het samenwerken volgens het plan van uw (tuin)architect of (tuin)aannemer, onze passie ligt in het creëren van je ideale tuin. Daar doen we ’t voor.

Sociaal engagement
Het belang van inclusief ondernemen is dubbel. Enerzijds bereiden we ons voor op de arbeidsmarkt van de toekomst. Anderzijds zijn er kansen voor mensen met een zwakkere positie op de arbeidsmarkt om duurzaam werk te vinden.
In België hebben laaggeschoolden, oudere werknemers, mensen met een functiebeperking en migranten van buiten de EU minder kansen op het vinden van werk dan in andere delen van Europa. Inclusieve ondernemingen bieden iedereen een gelijke kans op werk. Daar zetten we ons graag voor in.

De vierde generatie Houtmeyers
Ondertussen hebben de twee zonen van Wim Houtmeyers, Lucas en Hendrik, hun landbouwopleiding afgerond. Ze werken nu in de kwekerij, op de teeltvelden en in de aanplantservice. Zo leren ze het vak in de praktijk. De ideale voorbereiding om het bedrijf in de toekomst in dezelfde geest voort te zetten. Plantvriendelijk, klantvriendelijk.