Tuinen vol gezelligheid

De Engelse cottagetuin, maar ook een heel aantal tuinen van bij ons, zijn veredelde boerentuinen. In Engeland waren het oorspronkelijk tuintjes van arme pachters op het platteland. Daarom was er in elke cottagetuin een nutsgedeelte, een moes- en fruittuin. Maar tussen deze nuttige planten stonden ook sierplanten zoals stokrozen, pioenen en anjers.

Die cottagetuinen van toen hebben de Engelse tuinen van nu en de hedendaagse tuincultuur bij ons sterk beïnvloed. De pachters en hun vrouwen lieten zich ongetwijfeld inspireren door de bloeiende wegbermen en bosranden in het vaak nog ongerepte Engelse landschap. Die wegbermen liggen ongetwijfeld aan de basis van de borders die zo typisch zijn voor het tuinieren Engelse stijl. De moes- en fruittuin is in de moderne Engelse cottagetuin vaak tot een minimum teruggebracht. Daarentegen hebben de borders aan volume gewonnen.

Een Engelse mixed-border of gemengde border bestaat hoofdzakelijk uit struiken, rozenstruiken en vaste planten. Om een maximaal effect te hebben, moet zo een border minstens 2 m diep zijn. Keuze aan planten is er genoeg. Struiken mogen volume geven. Hagen en dan vooral hagen van taxus dienen als achtergrond. De laatste decennia is het aanbod van doorlevende kruidachtige planten voor borders aanzienlijk gestegen. Het aanleggen van borders en het onderhouden ervan behoort nu tot de hogeschool van het tuinieren.

Typisch voor de cottagetuinen zijn de romantische hoekjes onder pergola’s en rozenbogen. Het veelvuldig gebruik van Lathyrus of reukerwten en het gebruik van eenvoudige, vaak ijzeren tuinmeubelen.
In cottagetuinen mogen klimplanten langs de gevels klauteren. Klimop, wingerd, blauwe regen, klimhortensia, clematis en kamperfoelie gaan er hun gang. Uiteraard eisen ook klimrozen er hun plekjes op. Vaak is de tuin in kamers versneden door hagen. Zij zorgen er samen met snoeivormen van buxus en taxus voor dat een cottagetuin ook in de winter aantrekkelijk is. Vaak is in de landelijke cottagetuinen een gedeelte van de tuin redelijk formeel opgebouwd met buxushegjes. Maar de hele aankleding ervan is veel spontaner dan dat in de formele stijltuinen het geval is. Onder de bomen in een cottagetuin mogen bolgewassen als kievitsbloem, Anemone blanda, krokussen, herfsttijloos en eenvoudige narcissen verwilderen. In oude appelaars gaan liaanrozen hun gang. Ze maken van die oude appelaar in juni of juli een hemelhoog en sierlijk boeket.

Fotoalbum