De romantische rozentuin

Rozen

Dat rozen zich uitstekend lenen voor cottagetuinen en klimrozen de romantiek ten top kunnen voeren, hebt u waarschijnlijk al vaak vastgesteld. Sommige rozen groeien uit tot weergaloos mooie blikvangers in gemengde borders, andere klimmen tegen gevels en pilaren de hoogte in en toveren met prieeltjes, rozenbogen of een smeedijzeren hek schilderachtige taferelen. De keuze is overweldigend en talloze cultivars zijn geschikt voor de romantische rozentuin.

Tuinen vol gezelligheid

Klimrozen kan je onderverdelen in de zogenaamde ‘climbing’-cultivars en eerder kleinbloemige klimmers die van nature echte klimrozen zijn. De ‘climbing’-cultuurvariëteiten hebben stijf opgaande takken die aan rasterwerk moeten worden aangebonden. Hun hoofdbloei heeft plaats in juni. Daarna bloeien ze nog wel, maar een uitzondering niet te na gesproken, nooit meer overdadig. Meestal zijn deze klimmende cultivars ontstaan uit grootbloemige perkrozen.

Klim- en liaanrozen

Klimrozen kunt u onderverdelen in de zogenaamde ‘climbing’-cultivars en eerder kleinbloemige klimmers die van nature echte klimrozen zijn. De ‘climbing’-cultuurvariëteiten hebben stijf opgaande takken die aan rasterwerk moeten worden aangebonden. Hun hoofdbloei heeft plaats in juni. Daarna bloeien ze nog wel, maar een uitzondering niet te na gesproken, nooit meer overdadig. Meestal zijn deze klimmende cultivars ontstaan uit grootbloemige perkrozen.
Liaanrozelaars, de zogenaamde ‘ramblers’ hebben een veel nonchalantere groeiwijze. Ze vormen ranken die vele meters lang kunnen worden. Zij zijn het mooist als ze zich met hun stekels in bomen kunnen omhoogwerken of een tuinschuurtje kunnen overwoekeren. Ook zij vertonen een hoofdbloei in juni of juli. Sommige zoals ‘Guirlande d’Amour’ bloeien door tot het vriest.
Ook in bloeiende borders eisen rozenstruiken hun plekje op. De doorbloeiende muskushybriden zijn er uitermate voor geschikt. Ook Engelse rozen gedragen zich prima in borders. English roses hebben de kleuren en de vorm van antieke rozen en bloeien in tegenstelling tot die oude rozenstruiken gedurende de hele zomer. Bovendien bestaan er typische heesterrozen, robuuste rozenstruiken die vaak meer dan manshoog worden en als solitair of in een border van het mooiste zijn wat juni en juli te bieden hebben.
Ook voor alle rozelaars geldt dat ze graag in de wind staan en op een zonnige plek. We kunnen er niet genoeg de nadruk op leggen. De wind moet door de ranken en twijgen kunnen spelen. Dan drogen de regendruppels snel op en krijgen schimmels geen kans. Vooral wanneer u klimrozen langs een latwerk tegen een muur laat klimmen, moet u er over waken dat het latwerk minstens 10 cm van de muur blijft. Want als een roos niet luchtig staat, zullen sterroetdauw en meeldauw sneller dan u denkt de kop opsteken.

Bezin voor je begint

Het mooiste formele ontwerp zal haast altijd verknoeid worden wanneer u rozen kiest in een kakafonie van kleuren. Wel is het zo dat de wonderen de wereld niet uit zijn en dat sommige tuinliefhebbers er in slagen tegenstellingen met bravoure met elkaar in harmonie te brengen. De klassieke formele rozentuin is echter niet alleen sober van snit, maar ook sober van kleur. Eén rozencultivar per perk in aangewezen, tenzij u ook stamrozen voorziet. Omwille van de symmetrie zult u waarschijnlijk kiezen voor dezelfde rozencultivar in rozenperken die tegenover elkaar langs de hoofdas liggen. Heel mooi kan een centraal prieel zijn dat rond of vierkant kan zijn en waar u al dan niet klim- en liaanrozelaars langs laat groeien. Wanneer u er de plaats voor hebt, neem het dan voldoende groot zodat u er een tuintafel en stoelen kunt plaatsen. Een dakplataan of een andere boom is eveneens een optie om een centraal punt te markeren. En wanneer u inspiratie vindt in Italiaanse ontwerpen dan is een formeel waterbekken zonder meer een schitterend idee. U merkt het, een formele rozentuin hoeft alles behalve saai te zijn. De fantasie zit hem vooral in het ontwerp. Al zijn zelfs perkrozen in volle bloei vaak speelser dan u op het eerste zicht zou denken.

Een grote vrijheid

De aard van een romantische tuin laat toe rozen te kiezen van allerlei slag. Hier is eenvormigheid niet van belang. Aan de voet van een klimroos kunt u een bodembedekkende roos planten en een robuuste heester- of landschapsroos kan een ideale steunpilaar zijn voor een grootbloemige clematis. Hun samenspel vindt dan al snel boeiende, verrassende en harmonische akkoorden. Dat houdt in dat u in alle vrijheid kan kiezen voor rozen die u imponeren, om welke reden ook. Woorden wekken, maar voorbeelden strekken. Wie eenmaal de liaanroos ‘Dentelle de Malines’ zijn zachtlila bloemen eind juni over een heuse boom heeft zien spreiden, zal dit tafereel niet licht vergeten. En als u het dak van de de tuinschuur gedurende enkele weken in een overweldigende witte bloemenzee wilt omtoveren dan is onder meer de geweldenaar Rosa ‘Kiftsgate’ daarvoor uitermate geschikt. Nogmaals over smaken en kleuren valt niet te redetwisten en vaak zijn de meest verrassende combinaties adembenemd mooi. Er zijn in België en Nederland bij de rozenkwekers duizenden cultuurrozen en botanische rozen te koop die u, wanneer ze volop bloeien, doen huppelen van plezier.