Fruitbomen als leiboom

De teelt van leifruit dateert al van in de Middeleeuwen. Het waren waarschijnlijk Franse monniken die de eerste leivormen hanteerden op zwakke onderstammen. Sindsdien heeft deze leibomencultuur zich ontwikkeld tot wat ze nu is.

Commerciële betekenis heeft ze niet. Wel staat het prachtig in de tuin van de liefhebber. Appel- en perenbomen zijn het best geschikt voor het vormen van leibomen. Mits een goede snoei is hun groei goed te bedwingen. Pruim groeit te steil, kers groeit te snel. Kersen en pruimen kunnen moeilijk sterke en veelvuldige snoei verdragen omwille van het ‘gommen’.
De ‘gomziekte’ is een ziekte die voorkomt bij steenvruchten zoals de perzik, de kers en de pruim. De ziekte zorgt voor de vorming van harde bruine plekken in de vruchten en uitwendig uit de takken. Gomziekte kan ontstaan door: te natte grond, te zure bodem, tekort aan kalk, na vorstschade, onjuist tijdstip van het snoeien of te sterk snoeien.

Snoer

Een snoer of een cordeon wordt gekarakteriseerd als een leiboom waarvan de stam één of hoogstens twee takken vormt die volledig met vruchthout is bezet. Naargelang de richting van de takken spreken we van een horizontale, schuine of verticale snoer.

Een horizontale snoer is moeilijk te verwezelijken. Alleen op een matige grond en zwakke onderstam kan men iets bereiken. Hoe men deze snoeit, vraag je best op onze kwekerij. Het zou binnen onze website te technisch worden.

De veelgebruikte verticale snoer is eigenlijk de boomvorm bij uitstek voor het vormen van een smalle haag. De plantafstand bedraagt 50-100 cm. Het is het gemakkelijkst in onderhoud en snoei. Een regelmatige snoei in de zomer, uitbuigen van rechtopgaande twijgen of het halveren ervan, wat verjongen houdt deze spillen in topconditie.

Palmet

Palmetten zijn evenals snoeren leibomen, maar hebben een stam met meerdere zijtakken in één vlak.

Leibomen op half- en hoogstam

Net als leilinden, leibeuken, … worden bij ons ook appelen en peren aangeboden in geleide vakwerken!
Zij geven een rustieke tint aan de tuin: enerzijds het moderne van de leivorm, anderzijds de herinnering aan de oude fruittuinen.

p

Bekijk ook onze filmpjes over dit onderwerp