Onderhoudsvriendelijke tuin

Een onderhoudsvriendelijke tuin is meer en meer de wens. Men wil genieten van het groen rondom de woning maar vaak ontbreekt de tijd voor een degelijk onderhoud. Vooral het vervelende onkruid dat voortdurend de kop opsteekt zouden we op een gemakkelijke manier onder controle willen houden.

Heel wat mensen zoeken hun toevlucht tot diverse organische of anorganische materialen:

Houtsnippers

Populair is om gehakseld materiaal te gebruiken van gemeenten of uit de eigen tuin. Nadeel is vaak de onzuiverheid van het materiaal. Nog veel onkruidzaden beginnen te kiemen. Net als antiworteldoek worden planten die zich verder zetten met behulp van grondscheuten sterk gehinderd! De hoge C/N verhouding vertraagt de snelheid van ‘dichtgroeien’ door N-gebrek.

Boomschors

Als voorgaande doch vrij van onkruidzaden. In deze schorsen zit de laatste jaren wel wat toekomst in het onderdrukken van onkruid. We deden zelf heel wat testen om de goede vasteplant/schors combinatie te vinden. De beste resultaten bekomen we met een heel fijne (7-15 mm) ‘Franse schors (pin maritime)’.

Hoe gaan we te werk? Belangrijk bij het planten van snel- en dichtgroeiende bodembedekkers is de plantdichtheid. Wil je dat de bodem in één jaar volledig afgesloten wordt, dan plant je dicht bij elkaar. Voor vaste planten 10-15 pl/m2, voor houtige bodembedekkers 8-10 pl/m2.
Bewerk de grond en plant de gewenste soort. Strooi hierna een traag en lang werkende stikstofmeststof om de C/N verhouding wat recht te trekken en om voldoende voedsel voor de plant beschikbaar te houden. Strooi de schors tussen de plantjes. Dit hoeft niet zo dik te zijn, 2-5 cm volstaat. Je zal zien dat er in de loop van het jaar hier en daar een grote onkruidplant groeit die je dan snel en gemakkelijk kan verwijderen. Planten met ondergrondse uitlopers priemen makkelijk doorheen de schors.

C/N-verhouding

Het grootste nadeel van houtsnippers en boomschors is de hoge C/N verhouding. Er is stikstof vereist voor de gemakkelijke afbraak van organisch materiaal door microorganismen. In houtsnippers en boomschors zit veel te weinig stikstof zodat onze ijverige micro-organismen deze gaan halen uit de bodem. Hierdoor verdwijnt hij (ook al is het maar tijdelijk) en treedt er een grote groeiremming op bij de aanplant (geel verkleuring). Daarom kan je best bij het klaarleggen van de grond een lang werkende chemische of organische meststof inwerken.