Het planten van een draadkluit
Grotere bomen en struiken worden geleverd met een draadkluit. De aardkluit wordt bijeengehouden door een jute gaasdoek en extra verstevigd door een metalen korf.
Verwijder deze korf niet bij het planten! Het is een materiaal dat zeer snel verteert.
Door het transport wordt de structuur van de kluit losser, maak dus ook zeker de draadkluit niet los bij het planten. De kans is groot dat de kluit uit elkaar valt waardoor de wortels beschadigd raken. De boom of struik zal daardoor slechter hergroeien, of in het slechtste geval zelfs afsterven.
Het plantgat
Maak een plantgat ruim genoeg zodat de kluit er zonder problemen in past. Maak het plantgat niet te diep en zorg er voor dat de bovenkant van de kluit gelijk komt met de omgeving.
Eventueel kan je wat goede teelaarde vermengen in het plantgat, maar zeker nooit organisch (dierlijk) mest of compost gebruiken.
Steun jonge bomen
Jonge bomen kunnen best een beetje steun gebruiken. Een steunpaal zorgt ervoor dat de jonge boom door de wind niet los komt te zitten in het plantgat. Plaats de steunpaal steeds aan de overheersende windzijde (west). Op zeer winderige plaatsen kan je best een constructie met 3 steunpalen voorzien. Plaats de steunpalen buiten de draadkluit om beschadiging van de wortels te voorkomen. Na twee à drie groeiseizoenen is het wortelgestel voldoende ontwikkeld zodat de steun kan worden verwijderd.
Waarom een draadkluit?
De bomen worden op de kwekerij gerooid met behulp van een speciale machine, samen met een ruime hoeveelheid van de originele grond. Daardoor worden de wortels niet beschadigd en blijven ze vochtig. Deze originele kluit vormt voor de boom een vertrouwde omgeving voor een gemakkelijke hergroei in het uiteindelijke plantgat.
Materiaal van een draadkluit
De draadkluit bestaat uit twee lagen. Een grove jute doek waar fijne, nieuwe wortels gemakkelijk doorheen groeien. Deze houdt de kluitaarde bijeen. Daarrond wordt een metalen korf gespannen om het geheel te verstevigen en te voorkomen dat de jute zou scheuren. Dit metaal is sterk genoeg voor het transport, maar zal in de vochtige grond zeer snel wegroesten. IJzer is een natuurlijk element, en is niet schadelijk voor de plant. Jute wordt geweven uit plantenvezels en zal, na verloop van tijd, ook volledig verteren.