Vaste planten: Onderhoud van een border

Vaste planten vragen meer onderhoud dan een doorsnee heester, boom, den,…. Je zal bij het lezen van de beschrijvingen van de vaste planten merken dat er regelmatig gescheurd moet worden om de planten in topconditie te houden.
We praten verder over combineren. Er zijn wat basisregels maar verder is het een zeer persoonlijk gegeven. Ga er van uit dat een vaste-plantenborder geen statisch geheel is en er dus dikwijls verplant wordt om toch het gewenste kleurenpallet en de vormenrijkdom te bekomen. Vanaf de eerste keer juist kiezen en planten. Een moeilijke opdracht.

Najaars- en winteronderhoud van vaste planten

In principe worden vaste planten voor de winter niet afgesneden. Het uitgebloeide materiaal biedt een winterdek dat de reeds gevormde knoppen die het volgend jaar zullen uitlopen beschermt. Trouwens alles wat voor de winter wordt ingesneden is vorstgevoeliger. Men zal hoogstens ‘fatsoeneren’. Fatsoeneren is de plant wat gelijksnijden voor een ordelijk uitzicht of ook wat insnijden van hogere soorten tegen het loswaaien van de plant met de najaars- en winterstormen. Zaaddozen en ander uitgebloeid materiaal waar vogels in de winter nog voeder kunnen uitpikken laat men zoveel mogelijk ongemoeid. Tenzij men vreest voor een onredelijke uitzaai van een bepaalde vaste-plantensoort.
Nu is het ook de tijd om al het onkruid te verwijderen dat zich gedurende de zomerperiode onder de planten kon ontwikkelen.

Tuinkalender

Voor werkzaamheden per maand: Raadpleeg onze overzichtelijk tuinkalender.