Alles over leibomen kopen, planten, snoeien en verzorgen

van cruciaal belang voor het in stand houden van de border

Net als heesters verouderen ook vaste planten. Naargelang de soort zal het verjongen ongeveer om de vier à vijf jaar moeten gebeuren. Indien men merkt dat de plant enkel nog aan de buitenkant van de pol gaat groeien en binnenin de plant meer en meer afsterft dan is de plant rijp om gescheurd te worden. De bloei en de groeikracht zal dan ook reeds jaar na jaar teruggelopen zijn. Grijpt men niet in dan zal de vaste plant stilaan wegkwijnen. Vooral op plaatsen waar planten dicht bij elkaar staan zoals in borders zal het verjongen (scheuren) sneller een noodzaak zijn dan op plaatsen waar de plant alleenstaand mag groeien. In borders blijven zo na enkele jaren alleen de sterke soorten over.

Het tijdstip om planten te scheuren zal afhangen van de bloeitijd en het seizoen. Najaar (september) en voorjaar (april) zijn de twee periodes bij uitstek om vaste planten te scheuren. September is normaal een drogere maand met veel dauw en nog voldoende zon om planten wortels te laten vormen in de bodem. Planten die met wortels vastgegroeid zijn in de bodem zijn immers meer winterhard. Te laat op het seizoen scheuren is daarom minder aan te raden aangezien de planten zich niet meer in de bodem kunnen verankeren. April is ook een geschikte maand. Zeker voor herfstbloeiers zoals Aster’s, Cimicifuga, Helenium,….

Zorg dat je bij het verplanten wat goede potgrond mee doormengt. De plantjes zullen sneller aanslaan. Giet eventueel aan met water om een goed contact tussen aarde en plant te verzekeren.

De gescheurde plant zal groeikrachtiger en bloeirijker blijken dan de ongescheurde verouderde planten.
Natuurlijk bevestigen uitzonderingen de regel. Er zijn enkele soorten die lang op dezelfde plaats kunnen gedijen zonder te worden verplant. Bv. Hemerocallis, Paeonia, Cimicifuga, Aruncus Helleborus, Acanthus mollis, Rodgersia, Hosta, Astilboides,…