Zwarte Bessen

Informatie over de zwarte bessen

Er zijn vele tuinvruchten, maar van alle tuinvruchten hebben de zwarte bessen het hoogste gehalte aan vitamine C en dat is een belangrijke factor voor het in stand houden van onze weerstand. Hieronder volgt een beschrijving van hoe je de struiken dient te planten en hoe je ze best kan verzorgen zodat je een rijke oogst zal hebben. Ook omschrijven we hoe je zwarte bessen eenvoudig kan vermeerderen door stekken.

Zwarte bessen groeien het best op een grond die verrijkt is met organisch verteerd afval. Daarom is het belangrijk dat je vóór het planten veel compost in de grond werkt. Voor 9-10 m2 heb je een volle kruiwagen compost nodig. Het is nodig om in het voorjaar de grond om de struiken te mulchen. Dit mag gerust een dikke laag van 8 cm zijn. Door de grond los en voedzaam te houden, spreiden de wortels zich. En dat zorgt voor een fors wortelgestel. Het wortelgestel kan op zijn beurt meer voeding opnemen, waardoor de plant een weelderige struik zal worden.
Vooraleer je gaat planten is het belangrijk dat al het onkruid met hun wortels gewied zijn. Zodat je in schone grond kan beginnen planten. De plantgaten moeten vrij groot zijn voor de wijde wortels. De struiken plaats je op 1 à 1,5 m van elkaar en je snoeit ze terug tot op het eerste oog, dus vlakbij de grond. Al het meerjarig hout, dien je weg te nemen. Houd mooi rechtopstaande takken aan. Want de takken die te schuin ingeplant staan, zullen toch in de zomer doorbuigen onder het gewicht.

Als je takken afknipt kan je zelf nieuwe struiken ontwikkelen. Je moet de toptwijgen verwijderen en je maakt er stekken van op een lengte van 20 à 23 cm. Deze takken zet je dan op een diepte van 15 cm in de grond, op een onderlinge afstand van 15 cm. Deze jonge struiken zijn het volgend jaar voldoende groot om een definitieve plaats in de tuin te krijgen.

p

Bekijk ook onze filmpjes over dit onderwerp