Tuinkalender

April, het tuinseizoen is begonnen!

April kan nog koud zijn en uiteraard grillig. Toch zijn er voldoende aangename dagen waarop je van de tuin kunt genieten. In april zaai je de zomer en als je zonnebloemen, Rudbeckia of goudsbloem zaait, zaai je de zon zelf. April is ook een poetsmaand. De tuinmeubelen gaan naar buiten en de vijver wordt opgeschoond.

 • Begin met wieden en schoffelen. April kan droog zijn en geschoffelde grond houdt het vocht beter vast.
 • Leg de laatste hand aan het snoeien van de rozen in jouw tuin.
 • Geef bij droogte water aan de nieuwe beplantingen. Vooral op zandgrond is dat nodig.
 • Ga verder met het aanleggen van borders, maak je verlanglijst van vaste planten en koop de planten in een goede kwekerij of een degelijk gesorteerd tuincentrum.
 • Spuit, om de bijen te sparen, nooit met gif tijdens de bloei van de fruitbomen. Doe het, als het nodig is, ervoor of erna.
 • Koop leghennen. April is daarvoor de beste periode. Let erop dat de snavel goed sluit, het verenpak glanst en de poten sterk en gezond zijn.
 • Begin met het afharden van de in februari en maart in de kas gezaaide eenjarige plantjes. Breng ze buiten op zachte dagen. Bescherm ze tegen vorst als de nachten koud worden.
 • Geef nog bescherming aan vorstgevoelige struiken als de vorst weer eens een keertje hard uithaalt. Vooral magnolia’s en de bloemknoppen van hortensia’s en van sommige rododendrons zijn nu erg gevoelig.
 • Maak de vijver schoon. Waarschijnlijk zul je een groot gedeelte van de snelgroeiende vijverplanten moeten weggooien of, beter nog, weggeven.
 • Zaai nieuwe gazons, bekalk en verticuteer bestaande.
 • Poot aardappelen omstreeks half april.
 • Zaai kolen, winterwortelen, uien, zomerrammenas, keukenkruiden en winterprei in de moestuin.
 • Trek Dahlia’s voor, binnenshuis of onder glas.
 • Zaai halfweg de maand pompoenen en courgettes onder glas.
 • Zaai op het einde van de maand buiten de niet winterharde eenjarigen; Vul er de open plekken van de borders mee op. Zaai steeds op rijtjes. Dan heb je de opkomst beter onder controle en kunt u gemakkelijker schoffelen, wieden en dunnen.
 • Bestrijd slakken tussen de planten door een potje met bier tot aan de rand in te graven.

Tuinieren wordt aangenaam

Vinken, sijzen en merels draaien de knoppen van radio Lente helemaal open. Fruitbomen bloesemen. Je wiedt de borders en geniet van de eerste warme dag. Het tuinseizoen is begonnen!

Kippen als afvalverwerkers

Traditiegetrouw kopen tuinliefhebbers legrijpe kippen in april. Kippen in de tuin zijn efficiënte afvalverwerkende fabriekjes: ze verorberen ongedierte en onkruid. Met kippen kies je eieren voor je geld én een ei van een scharrelkip is gewoonweg lekkerder. Veel kippen heb je niet nodig, twee of drie volstaan wanneer je de cholesterol van je gezinsleden op peil wil houden. Let er bij de aankoop op dat ze stevig op gezonde poten staan en geef vooral aandacht aan de snavel, omdat scharrelkippen ook zelf op zoek gaan naar voedsel, moet die scherp en mooi van vorm zijn. Vele tuinliefhebbers kijken ook uit naar raskippen of, als de plaats beperkt is, naar krielkippen. Er bestaan mooie oude en vaak ook inlandse rassen zoals de Antwerpse baardkriel en de Luikse basette. Deze laatste kleine kip legt relatief grote eieren en was daarom uiterst populair bij de arme kompels in de streek van Luik.

Onstuitbaar

Het gazon wordt gemaaid, de borders zijn verre­zen en in de brie­venbus wacht een mezen­moedertje op post. De lente is niet meer te stuiten.

Blauwe winde zaaien

De blauwe Ipomoea tricolor ‘Heavenly Blue’ is misschien wel de mooiste eenjarige klimplant. Elke zomerochtend verschijnen er nieuwe azuurblauwe bloemen die weliswaar slechts in de voormiddag geopend zijn, maar in de zomer met tientallen tegelijk aan de plant staan. Op bewolkte dagen blijven de bloemen nog enkele uren langer open. Zaai de giftige zaden eind april op de venster­bank. Doe dat in een pot van minstens 15 cm doornsnede, waarin je een tiental zaadjes legt, maximaal 1 cm diep.
De zaden kiemen snel, zeker als de vensterbank boven de radiator ligt. Zet de pot koeler als de kiemplantjes te veel rekken. Steek enkele bamboestokken van een meter lengte in de pot. Na enkele weken beginnen de stengels zich rond de bamboe­stok te winden. Wanneer de kluit eind mei, begin juni flink doorworteld is, kun je de blauwe winde verpotten of uitplanten in de volle grond. Geef deze slingerplant metaalgaas of hoge bamboestokken als steun.