Tuinkalender

Uw tuin in juli

Juli is nog lang geen vakantiemaand in de tuin. Het onkruidzaad heeft op het warme weer gewacht om te ontkiemen. Schoffelen en wieden blijft de boodschap. Voor het overige is het languit genieten van de geuren van de kamperfoelie, van rozen en een dorstlessende longdrink waarin je ijsblokjes met een ingevroren bernagiebloemetje kunt laten smelten.

  • Nu de zonneroosjes zijn uitgebloeid, is de rotstuin aan een grondige schoonmaakbeurt toe.
  • Wied het onkruid en snij vermoeide planten, als vrouwenmantel, geranium en kattekruid terug.
  • Maai het gazon niet te kort, dan geven de grassprietjes elkaar een beetje schaduw.
  • Oogst kleinfruit en snoei afgedragen frambozenstengels weg. Snoei kersen en pruimen na de oogst. Pas in de tweede helft van de maand zomersnoei toe bij appel en peer.
  • Verwijder de uitgebloeide bloemen en het vruchtbeginsel van perk- en bloembakplantjes en geef ze elke week een beetje opgeloste vloeimest met een hoog fosforgehalte om de bloei te verlengen.
  • Zaai tweejarigen als damastbloem, madeliefje, vergeet-mij-nietje, judaspenning, stokroos, allerlei toortsen en mariëtteklokjes, als ze dat zelf al niet doen.
  • Krent op het einde van de maand de overvolle druiventrossen door alle kleine druifjes met een dun schaartje weg te knippen.
  • Snoei riddersporen en andere junibloeiers diep terug. Dan mag je nog een nabloei verwachten. Riddersporen kun je tot op 10 cm van de grond snoeien. Zijn er al verse scheuten dan blijf je er uiteraard af. Leg een handvol gedroogde koemest, een samengestelde organische meststof of verteerde stalmest rond de planten.
  • Buig afleggers van rododendrons en hortensia’s en andere struiken in de grond.
  • Plant eind juli aardbeien. Maak een heuveltje in het plantgat en spreid de wortels erover uit, de wortelhals gelijk met de grond. Plant aardbeien op een ruime plantafstand. Minimaal is dat 80 x 40 cm.
  • Verplant baardirissen. Zet ze zo ondiep dat de wortelstok zichtbaar blijft.
  • Schoffelen is niet alleen effectief tegen onkruid, schoffelen houdt ook het vocht in de bodem. Door de bovenste grondlaag te breken, breek je de haarfijne buisjes waarlangs de zon het water naar boven zuigt.
  • Top kastomaten na drie tot maximaal vier trossen en verwijder de okselscheuten of dieven. Vanaf het ogenblik dat de onderste tomaten beginnen aan te rijpen, kun je het onderste blad verwijderen om het aanrijpen te versnellen.
  • In de moestuin zijn de eerste bedjes leeg. Peultjes en erwtjes, vroege aardappelen en tuinbonen (labbonen) vragen om opvolging. Zaai in volle grond en ter plaatse: radijs en rapen, winterrammenas. Ook kun je herfstrassen zaaien van sla, Chinese kool en paksoi, postelein, warmoes of snijbiet en snijselder.
  • Span fijnmazig gaas over prei, ui en worteltjes om de verschillende vliegen en motten en andere belagers milieuvriendelijk en effectief te weren.

Onkruid wil niet met vakantie

Wieden en schoffelen is de boodschap, zeker als juli nat is. Voor het overige is het genieten geblazen, de bessen zijn rijp en de hangmat heeft twee stevige stammen gevonden.

Riddersporen terugsnijden en baardirissen verplanten

Straks zijn de monumentale riddersporen, Delphinium, uitgebloeid. Snij ze dan vlug terug en geef ze een handvol van een organische meststof. Dan zullen ze snel weer uitschieten en bloeien ze in september, zij het niet meer zo spectaculair als nu.
De schitterende baardirissen zijn al langer verwelkt. Je hebt de bloeistengels ongetwijfeld al verwijderd. Wanneer de planten al enkele jaren ter plaatse staan, is het goed ze te rooien en te scheuren. En daar is het nu de tijd voor. Snijd de jonge wortelstokken met een scherp mes van de oude vezelige knollen en plant ze uit. De wortelstokken moeten bijna op de grond gelegd worden, zo ondiep moeten ze worden geplant. Op een zonovergoten plekje natuurlijk, liefst vooraan in de border. Om het aanslaan te vergemakkelijken, doe je er goed aan de bladeren tot de helft van hun lengte terug te snijden.

De zomer nadert zijn hoogtepunt

De zon giet sinaasappelsap in de glazen. De barbecue smeult. De schaduwboom in jouw tuin speelt voor parasol

Op vakantie

Als je nu met vakantie gaat, heb je tuinhulp nodig, een goede vriend, een bereidwillige buur… Iemand die de kamer- en de kuipplanten giet. Want water geven is op zomerse dagen een dagelijkse bezigheid. Zelfs op regenachtige dagen kunnen de potten uitdrogen. De bladmassa voert de regendruppels vaak over de potrand af zodat de wortels geen druppel regen krijgen.
Omdat het onkruid ook in juli nog vol enthousiasme aan het kiemen gaat, is juli geen ideale vakantiemaand voor de tuinier.
Heb je niemand om je kamerplanten te gieten en duurt je vakantietrip niet langer dan een tiental dagen, dan kun je de kamerplanten bij elkaar zetten, bijvoorbeeld in de badkamer in het lege bad. Zet ze in alle geval uit de zon en zo koel mogelijk. Dompel de kluiten. De dichte bladmassa zorgt voor een miniregenwoud met een hoge luchtvochtigheid. De planten verdampen minder water en kunnen er zo een tijdje tegen.