Tuinkalender

Wat te doen in februari

Af en toe zijn er van die februaridagen waarop je het gevoel hebt dat de lente nu snel zal komen. Blijf echter op je hoede, want na enkele zachte dagen kan het opnieuw flink vriezen en een zachte januarimaand is geen garantie voor een zachte februari. Toch kunnen de groene vingers al behoorlijk beginnen te jeuken. Beperk het werk tot nieuwe aanleg van paden en andere infrastructuurwerken. Straks als het lente is, heb je nog tijd genoeg.

  • Kijk de bedekking na aan de voet van rozen, kiwi’s en alle gevoelige struiken.
  • Leg de basis van paden, breng houten afsluitingen en vaste elementen aan in de tuin.
  • Snoei fruitbomen en zomerbloeiende struiken als het ’s nachts niet vriest.
  • Zaai Delphiniums in de koude bak of kas. Het zijn koudkiemers.
  • Verpot kamerplanten. Neem een 3 cm bredere pot. Voor zuurminnende planten anthuriumaarde, voor andere gewone potgrond. Geef geen voeding de eerste zes weken na het verpotten. Ook in maart kun je kamerplanten nog verpotten. Haast is er dus zeker nog niet bij.
  • Plant jonge sla- en bloemkoolplantjes uit in een kas of platte bak.
  • Zaai in de kas ook raapsteeltjes, kervel, veldsla, radijsjes en snijsla.
  • Neem op het einde van de maand als het zacht weer is de bodembedekking weg.
  • Controleer in de winterberging dahlia’s, gladiolen en andere bollen en knollen op rot en uitdroging. Snij rotte plekken weg.
  • Plant uien en sjalot.
  • Snoei kleinfruit als het niet vriest.
  • Zaai kastomaten in een verwarmde bak in de kas, of binnen in een kamerkasje. Zaai vooral die rassen die je niet in de winkel vindt: gele, witte of getijgerde tomaten bijvoorbeeld.
  • Snoei buitendruiven en blauwe regen. Snoei de lange slieten van blauweregen terug tot op een 30-tal cm van de tak. In dat eerste stuk zitten het overgrote deel van de bloemknoppen.
  • Wanneer de winter op het einde van de maand begint te verslijten, de temperatuur behoorlijk stijgt en alle vorst uit de grond is, kun je beginnen met het planten van hagen en bomen, struiken en rozen die op naakte wortel staan. Uiteraard kun je dan ook beginnen met het planten van vaste planten en andere planten die in container zijn gekweekt.
  • Pot voor op het terras sleutelbloemen en viooltjes. Ook in bloemperken kun je dan al viooltjes planten.
  • Geniet van de prachtige Helleborusplanten, de eerste krokussen en alles wat de lente aankondigt. Trek fruitboomtakken binnen voor. Vaak komen ze dan sneller dan je verwachte in bloei.
  • Aan het einde van de maand mag je beginnen met de snoei van de klimrozen en van rozen in een beschutte tuin. Je hebt er ook de hele maand maart en zelfs tot begin april de tijd voor.

Onvoorspelbaar

Is het schaatsweer of borrelen de eerste krokussen uit de ondergrondse bronnen van de lente? Openen de nieskruiden hun bloemen of randt de rijm takken en twijgen af? Als februari barkoud is kijken zelfs de winterbloeiers uit naar de lente.

Mos grijpt de macht?

Regen maakt een winter zacht, moszacht. Want vooral in kwakkelwinters die geen vijver onder het ijs kunnen houden, groeien de mossen dat het een lieve lust is. Veel gazonbezitters geraken dan in paniek, zien hun grasmat met lede ogen aan en denken dat ze snel en meedogenloos het mos moeten gaan bestrijden, liefst met een of ander chemisch middel. Mos hoort echter bij een zachte winter als ijspegels bij een harde. Overdadige mosgroei vertelt ook dat jouw gazon platgelopen is en dat je de graswortels meer lucht moet geven. In maart kun je dan verticuteren. De viltlaag en het meeste mos wordt verwijderd. De graswortels kunnen weer ademen. Nu kun je al kalk strooien. Daar houdt mos meestal niet van.
Koop dringend zaadpakjes. In deze nog stille tuindagen is het handig met onuitwisbare inkt steeketiketjes te schrijven waarop je de naam vermeldt, wanneer er moet gezaaid worden en of dat binnen of buiten moet gebeuren.

Een parelmoeren licht

Het wordt lichter. Omstreeks Valentijn beginnen de vogels enthousiast te fluiten. Geef ze een onderkomen in de tuin. Hang de nestkastjes op.

Lathyrus zaaien

Op het einde van de maand kun je in een kasje of zelfs in volle grond eenjarige Lathyrus zaaien. Leg de erwten een nachtje in lauw water. Ze zwellen en de kiemrust wordt doorbroken. Zaai ze in een diepe piepschuimen bak gevuld met een laag van ongeveer vijftien cm potgrond. Kleine hoeveelheden kun je ook in diepe potten zaaien. Leg de zaden van de pronkerwtjes op twee cm van elkaar, hooguit een cm diep. Lathyrus kiemt al bij lage temperaturen. Kies omwille van de geur de oude rassen boven de moderne grootbloemige hybriden. Als je veel kleuren wilt, koopt je best van elke kleur een pakje. Zaai elke kleur apart uit: er is nogal wat verschil in kiemsnelheid. Vanaf april kun je de twintig cm hoge plantjes in groepjes en met een stevige kluit uitplanten aan de voet van een klimrek of in hoog snoeihout in de volle grond of in een grote kuip. Lathyrus vraagt een voedzame grond, rijk voorzien van verteerde stalmest en compost.