Tuinkalender

Augustus vakantiemaand

Augustus is voor elke tuinier een vakantiemaand. Er is niet zoveel onkruid meer dat kiemt en de tuin rust een tijdje op zijn lauweren. Voor de thuisblijver geven we een lijstje van aangenaam vakantietuinwerk in augustus.

  • Plant zo snel mogelijk jonge aardbeiplanten uit. Het hart van de plant moet erg ondiep worden geplant. Spreid de wortels als het ware over een heuveltje uit.
  • Het hete zomerweer heeft vele eenjarigen en balkonplanten uitgeput. Blijf ze daarom voeden met een fosforrijke sproeimest en pluk de verwelkte bloemen en de vruchtbeginsels weg.
  • Augustus is de ideale maand om een nieuw gazon voor te bereiden. Spit goed verteerde stalmest en vooral veel compost onder. Zaai het gazonmengsel pas uit twee weken nadat de grond bewerkt werd.
  • Van de meeste eenjarigen en van vele vaste planten is het zaad nu rijp. Oogst en droog het zo nodig. Steek het zaad in een papieren zakje en schrijf er zorgvuldig de naam op. Bewaar zaad droog en niet te warm.
  • Strobloemen, zaaddozen en allerhande droogbloemen voor droogboeketten kunnen nu geoogst en gedroogd worden door ze op een luchtige, droge en warme plek ondersteboven op te hangen.
  • Tomaten: breek de kop uit de plant wanneer er drie trossen zijn gezet. Neem regelmatig de dieven (okselscheuten) weg. Pluk het onderste blad om de trossen sneller te laten afrijpen.
  • In de moestuin kan je opnieuw spinazie zaaien. Zaai om rot te voorkomen vooral niet te dicht en neem voor de najaarsteelt rassen met rond zaad.
  • In augustus kun je winterandijvie in de volle grond planten en kropsla in de koude bak. Beide op een onderlinge afstand van ruim 35 cm.
  • Bessenstruiken moeten regelmatig verjongd worden. Snoei ongeveer eenderde van de oude takken weg.
  • Door enkele lage takken onder de grond te buigen, kunnen rododendrons en azalea’s worden afgelegd.
  • De eerste narcissen mogen al de grond in evenals herfsttijloos, najaarskrokussen en madonnalelies.
  • Struiken die hebben opgehouden te bloeien, kunnen nu gesnoeid worden. Haal het dode hout eruit en knip de twijgen korter.
  • Augustus is de stekmaand bij uitstek: Abutilon, mirre, oleander, laurier, Callistemon, camelia, Pelargonium en fuchsia kunnen nu gestekt worden.

Vakantie in uw tuin

In augustus pluk je de vruchten van al jouw tuinarbeid. De meeste onkruiden vinden het de moeite niet meer om te kiemen. Zonnebloemen zoeken naar de zon en naar de verbeelding van Van Gogh.

Verleng de bloei van uw bloembakken

Petunia’s en andere bloembakplantjes bloeien nog volop. Toch begint de aarde in de bloembakken uitgeput te geraken. Daarom zul je ze moeten voeden. Geef jouw plantjes tot half september elke veertien dagen vloeimest. Daarbij moet je op het NPK-getal letten. Dat geeft de verhouding aan tussen stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K). Stikstof doet de planten groeien. Dat gaat in principe ten koste van de bloei. Kalium maakt ze stevig en hardt ze af.  Fosfor bevordert de bloei. Voor pot-, kuip-, en perkplantjes kies je dus vloeibare plantenvoeding met een hoog fosforgehalte. Het tweede getal, het P-getal moet dan het hoogste zijn: bijvoorbeeld 10-15-10. Maar het beste middel om de bloei te verlengen is voortdurend de verwelkte bloemen en de vruchtbeginsels te verwijderen zodat de planten in jouw bloembakken geen zaad kunnen vormen. Zo moedig je ze aan voortdurend nieuwe bloemknoppen te vormen.

Het hooglied van de zomer

Tijd van zalig nietsdoen in een tuin die er helemaal rijp voor is.

Stropoppen smelten niet

Veel heb je niet nodig om deze en soortgelijke speelse tuinornamenten te vervaardigen: wat oude kleren, en busseltje goede wil en een groot pak stro. Begin met zitvlak en romp en vul dan de pijpen en de mouwen van een oude stofjas of van een overall. Met koeientouw bind je de inborst van stro stevig vast. Voor armen en benen vorm je lange bundels van het stro. Voor het gezicht prop je wat stro in een jute zak. Dit alternatief voor een sneeuwpop smelt zelfs in de heetste zomer niet weg. Als vriendelijke wachters zitten ze hier dag in, dag uit bij de composthoop, onder de reuzenberenklauw. Zij hebben geen last van de brandharen Beiden dragen ze een geweven zomerhoedje. Zij houdt een mandje vast, loopt op lekgeslagen rubberlaarsjes en heeft een groenige foulard om de hals. Hij heeft een knalrode gieter op schoot. Vaders waarop wachten jullie om jullie enthousiaste kroost in het gareel te spannen.